theartsandliteratures.blogspot.com.tr

4 Aralık 2014 Perşembe

ARTINTERNATIONAL SANAT FUARI’NDAN KALANLAR



Yılın en çok beklenen sanat olayı ArtInternational, Pazar günü şahane bir finalle sona erdi. İlginizi çekeceğini düşündüğümüz detayları bir araya getirdik. 

26-28 Eylül tarihlerinde gerçekleşen uluslararası çağdaş sanat fuarı ArtInternational, kurucuları Sandy Angus ve Hüseyin Avunduk’un emekleri sonucunda bizlerle buluştu.
Direktör Dyala Nuseibeh, sanat yönetmeni Stephane Ackerman, “Konuşma Programı”nın küratörlerinden Tansa Mermerci Ekşioğlu, “Sahnedeki Videolar” bölümü küratörü Başak Şenova, “Alternatifler” bölümünün küratörleri Özge Ersoy ve Merve Ünsal’ın yoğun çalışmaları sonuç verdi ve fuar beklenenden fazla ilgi gördü.   Videodan performansa, çağdaş sanatla dolu üç gün vadettiklerini başarıyla gerçekleştirdi.
“İstanbul’un gerçek global kültür adresi olmasında katkı sağlama amacı” taşıyan fuar, çok uluslu bir ekibin çalışması olarak oldukça etkileyiciydi. Hafta sonunun yoğun yağmuruna rağmen ziyaretçiler Haliç’in keyfini çıkarmayı ihmal etmediler.
Sanat fuarının en beğenilen aktivitelerinden birisi  “Artistik Program” oldu. Şair Lale Müldür, fuara deneysel film projesi “Azılı Yeşil”le katıldı ve filminin çekimlerini ArtInternational’da sürdürdü. Alternatifler bölümünde yer alan projeler ise geniş bir yelpazeyi kapsamasa da bir çok bağımsız galeriyi bir araya getirdi. Sahnedeki Videolar bölümü konusuyla ilgi çekmeyi başardı. Fuara özel hazırlanmış videolar “Amnezi Salgını”nı konu aldı ve fuar boyunca sürekli gösterimdeydi.
Hiper gerçekçi resimlerin dünyaca tanınan ismi Taner Ceylan da dört yılın ardından İstanbul’da, ArtInternational’daydı. Sanatçının “Altın Çağ” serisinden iki yeni eserinin de yer aldığı solo gösterimi yoğun ilgi gördü.
Performans sanatçısı deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan Marina Abramović, bedenin sınırlarını bu kez İstanbul’da zorladı. Fuarda sanatçının 1978 tarihli meşhur videosu AAA-AAA da gösterildi.
Ünlü heykeltraş ve ressam Anish Kapoor’un çalışmaları ise Lisson Gallery’nin standında sergilendi.
ArtInternational’ın gerçekleştiği günlerde Haliç Kongre Merkezi’nin Kuleli Binası’nda fuardan bağımsız “Moving Image” video sanatı fuarı düzenlendi. Haliç Kongre Merkezi’nin büyülü atmosferi içerisindeki bu üç günlük sanat etkinliğinde Carlos Aires’in Orijinal paralar üstüne yaptığı simgeler, Willem Oorebeek’in “Babil Kitaplığı”, Burak Delier’in eserleri, Flovio Favelli’nin “Türk Lirası Banknotları” ve Pravdoliub Ivanov’un “Ornaments of Demond” adlı kilim çalışması büyük ilgi gördü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder